Veelgestelde vragen

Met veel vragen kunnen we je direct online helpen. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 038 085 264 of mailen naar info@imapromo.be.

Algemeen

Hoe verdient IMA Promo zijn geld?

IMA Promo krijgt een klein vergoeding per overstap die gemaakt wordt. Deze vergoeding investeren wij weer in de ontwikkeling van onze vergelijker en service zodat we de beste gebruikerservaring aan onze bezoekers kunnen bieden.

Waarom niet direct bij de provider/leverancier bestellen?

Dit heeft allemaal met concurrentie te maken. Op de website van de leverancier zijn verder geen concurrenten waardoor een hogere prijs gehanteerd kan worden.

Maar bij vergelijkers is dat anders. Consumenten zoeken de goedkoopste energieleverancier doormiddel van een vergelijker omdat alle leverancier daar in een overzicht worden weergegeven. Zo is het niet nodig om het hele net af te surfen om een goedkope energieleverancier te vinden. Elk Energieleverancier wilt natuurlijk dan bovenaan in de resultaten staan. Wanneer zij de goedkoopste contract aanbieden komen ze ook bovenaan. Op deze manier komen ze in de top 10 en halen ze meer klanten binnen.

Is overstappen gratis?

Overstappen via IMA Promo is helemaal gratis. Let wel op! Heb je een contract met een einddatum en wil je eerder overstappen naar een ander energieleverancier? Dan kan de huidige energieleverancier een opzegvergoeding (boete) in rekening brengen. Deze kosten zijn niet voor het overstappen maar voor het eerder beƫindigen van je contract.

Energie

Wat is het verschil tussen een leverancier en netbeheerder?

Om op je adres stroom en gas te leveren is transport nodig over het elektriciteit- en gasnetwerk. Netbeheerders zorgen ervoor dat deze transport mogelijk is zodat er gas en stroom aanwezig op je adres. Netbeheerders hebben allen een eigen regio. De plaats waar u woont bepaalt wie je netbeheerder is.

De kosten die u maakt voor elektriciteit en gas betaalt u aan de energieleverancier. Een Energieleverancier koopt energie van tussenhandelaren, producenten of produceert zelf. Je mag zelf een energieleverancier kiezen.

Wordt bij het overstappen mijn energie tussentijds afgesloten?

Bij het overstappen wordt energieaansluiting nooit afgesloten. Overstappen van energieleverancier is puur administratief. Op technische vlak wordt er niets gewijzigd.

Wie zegt mijn huidige energieleverancier op?

Overstappen van oude naar nieuwe energieleverancier word afgehandeld door de energieleveranciers zelf.

Hoe lang duurt het voordat ik ben overgestapt?

Overstappen van energieleverancier duurt gemiddeld vier tot vijf weken. Bij een verhuizing verloopt dit over het algemeen sneller, 5 tot 7 werkdagen. Let op, een energiecontract is persoonsgebonden niet adres gebonden. Bij zowel overstap als een verhuizing moet je rekening houden met een wettelijke bedenktijd van 14 kalenderdagen.

Hoe vaak kan ik van leverancier veranderen?

Je mag zo vaak van energieleverancier veranderen als je zelf wil. Je moet hierbij wel rekening houden met de contractduur en een eventuele opzegtermijn van de energieleverancier.

Moet ik mijn energieleverancier veranderen bij verhuizing?

Een energiecontract is persoonsgebonden en niet adres gebonden. Dus wanneer je verhuist naar een nieuwe woning, verhuist je energiecontract met je mee. Je moet zelf je adreswijziging aan je energieleverancier doorgeven.

Is het mogelijk dat ik gas en elektriciteit afneem bij twee verschillende leveranciers?

Het is mogelijk om je elektriciteit en gas bij twee verschillende leveranciers te nemen. Meestal is dit niet voordelig. Energieleveranciers bieden in de meeste gevallen ook gas aan.

Wat gebeurt er na de overstap?

Na het aanvragen van een overstap naar een nieuwe energieleverancier ontvang je een bevestiging mail. Nadat de aanvraag is bevestigd wordt de aanvraag doorgestuurd naar de nieuwe energieleverancier. De nieuwe energieleverancier zegt het contract bij de oude leverancier voor je op. Binnen twee weken neemt de nieuwe leverancier contact met je op.

Wil je toch je energieleverancier veranderen? Houdt dan rekening met je lopende contract. Je energieleverancier mag een opzegvergoeding in rekening brengen als je nog een lopend contract hebt.

Naar welke leveranciers kan ik overstappen?

Bekijk op onze leveranciers pagina welke leveranciers er allemaal beschikbaar zijn. Met onze vergelijker krijg je een overzicht van energieleveranciers die beschikbaar zijn voor jouw adres. Je mag vrij naar overstappen naar een energieleverancier die je wenst. Alleen de netbeheerder kan je niet zelf kiezen, die is regio gebonden.

Hoe weet mijn nieuwe energieleverancier wanneer mijn contract afloopt?

Bij het overstappen bekijkt je nieuwe energieleverancier wanneer je energiecontract afloopt bij het Contract Einde Register (CER). Alle leveranciers zijn aangesloten bij deze databank.

Moet ik mijn energiecontract opzeggen bij verhuizing?

Als je bij verhuizing ook je energieleverancier wilt veranderen moet je mogelijk zelf je bestaande energiecontract opzeggen. Dit verschilt per leverancier, informeer tijdig bij je energieleverancier of het nodig is om je energiecontract op moet zeggen als je gaat verhuizen en wilt overstappen naar een andere energieleverancier.

Als je zelf je energiecontract moet opzeggen dan moet dat schriftelijk. voorbeeld opzegbrief van: Consuwijzer