10 tips om te besparen op je energiekosten

Energie Besparen Tips

Na het vergelijken van de verschillende energieleveranciers via IMA promo, is de kans groot dat je al flink gaat besparen op de energiekosten. Maar naast het veranderen van energieleverancier valt er nog veel te winnen op de kosten welke voortkomen uit je verbruik.

Hieronder volgen een aantal tips om flink te besparen op de verbruikskosten:

1. Led verlichting

Wist je dat de gemiddelde energiefactuur voor 15% bestaat uit kosten voor de verlichting!? Veel huishoudens maken nog altijd gebruik van spaarlampen en/of gloeilampen. Neem eens de moeite om deze te vervangen door LED lampen. Deze lampen gaan langer mee, verbruiken minder stroom en zijn tegenwoordig ook in aangename sfeervolle kleuren te verkrijgen. Laat bovendien je verlichting niet onnodig lang aanstaan, zelfs niet wanneer je energie zuinige verlichting gebruikt. Je zult zien dat dit loont op de jaarafrekening!

2. Koelkast en Vriezer

Een koelkast hoeft vaak niet kouder dan 6 ⁰C te staan. Hoe kouder je koelkast staat, hoe meer energie het gaat verbruiken. Hetzelfde geldt voor een vriezer. Zet een vriezer niet kouder dan -18 ⁰C. -18 ⁰C is meestal voldoende om je producten te koelen.

3. Energielabel A+++

De energielabel A+++ is op dit moment het beste label voor elektrische apparaten. Bij wasmachines is A+ de minst zuinigste in zijn klasse. Volgens de regels van ede Europese Unie moeten nieuwe wasmachines minimaal een energielabel A+ hebben.

4. Apparaten goed onderhouden

Heb je nog een oude koelkast staan, maar doet hij het nog goed? Denk er toch aan om deze te vervangen want er is een grote kans dat oude apparatuur veel energie verbruikt. Oude apparaten verbruiken meestal meer energie dan nieuwe apparaten met een energielabel. Het is een investering die met de tijd terug verdiend wordt.

5. Voldoende ventileren

Het klinkt misschien raar, maar bij goede ventilatie van je woning zullen de energiekosten voor het stoken lager uitvallen. Vooral wanneer je woning is voorzien van een goede isolatie. Door je woning goed te ventileren wordt er meer vocht afgevoerd. Droge en warme lucht wordt sneller opgewarmd dan vochtige lucht.

6. Verwarming vrijhouden

Houdt de ruimte voor de verwarming vrij, anders duurt het langer voordat de kamer warm is. Plaats daarom geen bank of gordijnen voor de verwarming.

7. Kamerdeuren

Houdt kamerdeuren niet te lang open. Een verwarmde ruimte met een open kamerdeur zal zijn warmte snel verliezen.

8. Gebruik Stekkerdozen

Door gebruik te maken van een stekkerdoos kan je gemakkelijk met een druk op de knop alle apparaten uitschakelen. Zo voorkom je gemakkelijk sluipverbruik van apparaten.

9. Verwarming s ‘nachts wel/niet uitzetten

Er is onlangs onderzoek geweest dat het s’ nachts uitzetten van de verwarming met name in de wintertijd geen besparing oplevert. Het kost minder energie om de verwarming op temperatuur te houden dan om deze geheel op te moeten warmen. Advies is dus om de verwarming in de nacht rond 15 graden te laten staan, alleen als je vloer- wandverwarming hebt kan 17/18 graden beter zijn.

10. Donkere muren verbruiken meer energie

Donkere muren zorgen voor een hoger energieverbruik. Dit komt doordat je in een kamer met donkere muren meer geneigd bent het licht aan te zetten. Een kamer met lichte muren reflecteert meer licht waardoor de kamer snel lichter lijkt.

Deel met je vrienden