Overstappen van energieleverancier loont!

Overstappen van energieleverancier loont

Met een overstap naar een ander energieleverancier kunnen consumenten tot bijna 400 euro per jaar besparen op hun energierekening.

Afgelopen jaar is de besparing tot wel 391 euro per huishouden per jaar opgelopen. Vorige jaar stapten maar liefst 1,3 miljoen consumenten over, en dat aantal groeit al jaren. Volgens de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) zijn consumenten zich ook steeds bewuster aan het worden van de voordelen, en wil ongeveer de helft het komende jaar leveranciers vergelijken.

Doordat consumenten regelmatig prijzen vergelijken en overstappen naar een goedkopere leverancier worden de energieleveranciers gestimuleerd om scherpe prijzen aan te bieden.

Volgens de ACM vinden consumenten het ook steeds makkelijker om energieprijzen te vergelijken. Het grootste deel van de consumenten is zich ervan bewust dat je met overstappen naar een andere energieleverancier veel geld kunt besparen: 52% in 2018 tegenover 35% van de consumenten in 2015.

Verder is 91% van de consumenten die zijn overgestapt tevreden met de verwerking van de overstap naar de nieuwe energieleverancier. Dat blijkt uit de Energiemonitor 2018 die de ACM heeft gepubliceerd.

Overstappen van energieleverancier in cijfers

  • 52% van de consumenten weet dat je met overstappen veel geld kunt besparen. In 2015 was dat nog 35%.
  • 91% van de consumenten die is overgestapt, is tevreden met de verwerking van de overstap naar de nieuwe energieleverancier.
  • 42% van de consumenten stapte in de afgelopen drie jaar over. 26% van de consumenten is nog nooit overgestapt.

Waarom overstappen loont

Een hogere concurrente leidt tot een betere dienstverlening en lagere prijzen. Consumenten dwingen energieleveranciers te concurreren door over te stappen. Consumenten kunnen daardoor tot wel 400 euro per jaar besparen! De hoogte van de besparing verschilt bijvoorbeeld per looptijd en vorm van het contract. Consumenten die nog nooit zijn overgestapt, kunnen over het algemeen het meeste besparen.

Bron: ACM

Deel met je vrienden